Zástupce Moskevského patriarchátu na návštěvě v USA

14.11.2003 

Na návštěvě ve Spojených státech pobývá v těchto dnech Pravoslavný metropolita Smoleňsku a Kalinigradu Cyril, který zároveň předsedá sekci zahraničních vztahů Moskevského patriarchátu. Formálně je důvodem jeho návštěvy účast na oslavách stého výročí patriarchální katedrály sv. Mikuláše v New Yorku, podléhající moskevskému patriarchátu. Z pověření patriarchy Alexandra II. provede tzv. velké svěcení katedrály po její přestavbě.

Svou návštěvu zahájil metropolita Cyril modlitbou před křížem, připomínajícím tragédii 11. září před dvěma lety a položil věnec na ruinách pravoslavného chrámu sv. Mikuláše, který stál v bezprostřední blízkosti zničených budov World Trade Centre. Navštívil rovněž výstavu věcí nalezených na místu tragédie v době záchranných akcí.

Dále měl metropolita Cyril na programu tiskovou konferenci, během které odpovídal na otázky novinářů o roli ruské pravoslavné církve ve společnosti a o jeho vztazích s jinými církvemi a náboženstvími. Na recepci, kterou uspořádala na jeho počest nadace ?Apel na svědomí? mluvil o významu věrnosti tradičních hodnotám a vyzval představitele amerických náboženských společenství k posílení dialogu s ruskou pravoslavnou církví, s cílem společně postupovat proti současným ohrožení, zejména proti terorismu. Vedle jiných náboženských představitelů a politiků se akce zúčastnil také stálý pozorovatel Svatého Stolce při OSN, arcibiskup Celestino Migliore.

Ruská pravoslavná církev má ve Spojených státech své Představitelství, které od 6. února 2000 vede 39-ti letý zarajský biskup Merkurius (Ivanov). Dělí se na 4 tzv. blagočinnia, jakési děkanáty, na jejichž území leží 31 svatyň ? kostelů, kaplí a klášterů. Sídlem Přestavitelstva je New York.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.