Papež promlouval k poutníkům ve čtyřech jazycích

24.10.2005 

Svědectví svatých nás povzbuzuje k jejich následování, abychom rostli ve víře, naději a lásce. Připomněl to Benedikt XVI. při setkání s poutníky, kteří přijeli na včerejší kanonizace. Nejprve se ukrajinsky obrátil k poutníkům, kteří přijeli na svatořečení arcibiskupa Josefa Bilčevského a kněze Zikmunda Gorazdovského. Papež zdůraznil, že jejich cestou svatosti byla láska k eucharistii a skutky milosrdenství. ?Být pro všechny vším, abych spasil aspoň jednoho? ? bylo touhou sv. Zikmunda Gorazdovského, připomněl dále Benedikt XVI. v polské části své promluvy.
Také sv. Albert Hurtado, skvělá osobnost chilského národa ? jak řekl papež ? se chtěl stávat druhým Kristem. Tak lze lépe pochopit jeho ducha modlitby a služby ubohým, řekl Svatý otec Latinskoamerickým poutníkům.
Sv. Kajetán Catanoso byl 61 let knězem a pravým služebníkem Božího lidu. Založil kongregaci, která chce v bližních rozpoznávat tvář Krista, pokračoval italsky Benedikt XVI. A poslední ze včerejších svatořečených, kapucín sv. Felix z Nicosie, toužil prohlubovat věrnost Boží vůli. V ní hledal pravý pokoj a plnou realizaci sebe sama ? a dokonalou radost, zaznělo v promluvě Svatého otce k poutníkům, kteří přijeli do Říma na včerejší kanonizace.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.