Vychází kniha "Film a misie"

25.10.2005 

Dnes byla představena kniha Film a misie, kterou připravila filmová komise Italské biskupské konference. Prezentace se zúčastnil také prefekt kongregace pro evangelizaci národů, kardinál Crescenzio Sepe. Kniha vychází na závěr měsíce, který je tradičně věnován misijnímu poslání církve a následuje po neděli, která byla zároveň Světovým dnem misií.
Kniha podrobně mapuje podoby misijního působení církve ve vztahu ke kinematografii. Autorka Maria Francesca Piredda, která přednáší filmovou historii na univerzitách v Milánu a v Bologni, analyzovala filmové záznamy od počátku 20. let, které vznikaly na misijních územích, ať už byly určené pro evropské publikum nebo se používaly pro katecheze v daných misijních oblastech. ?Kamera často zaznamenávala různá procesí, asistenční službu, a hlavně zajímavosti a zážitky misionářů z mnohotvárného setkání různých kultur a tradicí,? připomíná autorka knihy.
Součástí vydané knihy je rovněž přiložený disk DVD, který přináší filmové ukázky, o kterých se v knize pojednává. Společnost Nova-T, kterou založili italští kapucíni, si klade za cíl vytvořit ucelenou katalogizaci všeho dostupného audiovizuálního materiálu, který je uchováván v archivech misionářských kongregací. Tato televizní společnost spolupracuje s italskou veřejnou televizí RAI a Vatikánským televizním centrem a o sociálním a duchovním působení misionářů již nasbírala materiál ve více než 50 zemích světa. Podílela se také na koprodukci životopisného filmu Jan Pavel II. a na filmu Padre Pio ? Muž Boží.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.