Vyšla nová kniha o ekumenismu v Rusku

4.11.2005 

Včera byla na Lateránské univerzitě v Římě představena nová kniha o náboženské svobodě a ekumenismu v Rusku. Autorem je pater Adriano Garuti, františkán, který vyučuje na teologické fakultě Lateránské univerzity.
Rektor univerzity mons. Rino Fisichella odpovídá na otázku, jaké překážky je ještě třeba překonat pro úplné otevření se dialogu mezi katolickou a ruskou ortodoxní církví?

?Zdá se mi, že zde již jsou předpoklady k dialogu. Ale ovšem musíme také překonávat překážky. Jednou z nich, která je velmi silnou, je ruský nacionalismus. Ve chvíli, kdy se nějaká církev identifikuje příliš s nějakým národem, ztrácí svůj hluboce katolický smysl a řekl bych, že i ortodoxní smysl, není už opravdovou církví, protože církev je univerzální, otevírá se všem, kdekoliv se nachází, a abych použil slov Jana Pavla II. nikdo nesmí bránit církvi na její cestě k člověku. Tedy tam, kde je člověk, musí dospět i církev, která ohlešuje Evangelium spásy.

Jaké kořeny mají různorodé vztahy mezi Římem a Moskvou? Odpovídá autor knihy pater Adriano Garuti.

?Rozdíly počínají především na začátku mezi Moskvou a Konstantinopolí, když byl v Rusku jednostranně vyhlášet patriarchát, který se oddělil od patriarchátu v Konstantinopoli. Stále zde bylo ovšem vědomí přítomnosti katolické církve, také za carů v 17. století, kdy vznikaly katolické diecéze, ale zároveň zde byl dominantní nacionalismus, který způsoboval vzájemné těžkosti mezi oběma stranami.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.