Filoni: Nyní není možné zanechat Irák napospas osudu

20.11.2003 

"Jestli se svět odvrátí a nechá nás vlastnímu osudu, dojde k velké krizi a k chaosu," řekl apoštolský nuncius v Bagdádu, arcibiskup Fernando Filoni v rozhovoru s novinářem italského deníku Corriere della Sera. Podle nuncia Filoniho není v současné době možné zanechat Irák na pospas osudu. "Je to nepřijatelný scénář, stejně jako by představoval ohrožení pokus řešit problém této země formou, s kterou se Iráčané neztotožňují," řekl vatikánský diplomat a kromě toho uvedl, že v současné době obyvatelé Iráku prožívají vládní krizi.

"Irácký národ potřebuje vlastní vládu, která bude mluvit jako Iráčan k Iráčanovi," prohlásil arcibiskup Filoni. Podle mínění nuncia v současné chvíli takový člověk není. "Proto by také bylo velkou chybou nabízet řešení shora a z venku," podotkl.

"Musíme mít na paměti, že každý den vedle amerických vojáků umírá nebo zůstává trvale postižených několik desítek místních obyvatel. O tom se dostatečně výrazně v médiích nemluví. Podmínky každodenního života jsou velmi těžké: Chybí voda a světlo, panuje všeobecný strach a nejvyšší cenu za to všechno platí irácké rodiny," shrnul situaci v Iráku arcibiskup Filoni. Dodal též, že Američané po zahájení vojenských operací doposud neuznali status žádného diplomatického představitelstva včetně Apoštolského stolce.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.