Nejstarší domorodý kněz má 35 let

12.1.2006 

Prefekt Kongregace pro liturgii a svátosti, kardinál Francis Arinze, navštívil minulý týden Čad, kde předsedal prvnímu eucharistickému kongresu v této africké zemi. Své zážitky shrnul před mikrofonem Vatikánského rozhlasu:

?Kongres probíhal v Mundu. To je místo 5 hodin cesty autem od N´Djamény. Na zahájení, 5. ledna, bylo předneseno papežské poselství a shromáždění pozdravil místní biskup. V dalších třech dnech každý den dva biskupové přednášeli katecheze o eucharistii na témata: Eucharistie a víra, Eucharistie a život, Eucharistie a poslání. V pátek odpoledne proběhla kající bohoslužba spojená s možností individuální zpovědi. V sobotu odpoledne se vydala čtyři eucharistická procesí ke katedrále a sešla se na společné adoraci před ní. Kongres uzavřela Mše svatá v neděli 8. ledna. Zazněl při ní list kardinála Sepeho, prefekta Kongregace pro evangelizaci národů, a při obětování byly přečteny také návrhy všech osmi čadských diecézí, jako praktický dopad kongresu. Sbírka při mši svaté byla určena na nemocné Aids. Musím říci, že při homilii jsem si všiml, jak věřící opravdu pozorně sledovali, co říkám, i když moje francouzština není právě klasická. Máme opravdu za co děkovat Pánu. Biskup, který chtěl na závěr mše svaté poděkovat, byl tak dojatý, že ztěží dokončil svůj projev.?

Co vás osobně na kongresu nejvíc oslovilo?

?Všechno dohromady, sdílení života, radost ze života a možnost být ve společenství mladé církve, která se rozvinula v posledních 75-ti letech. Do některých oblastí přišlo evangelium sotva před 50-ti lety. První domorodý kněz má 35 let a mluvil jako děkan místního kléru.
Jsou to mírní a klidní lidé ? i ve své chudobě. Čad není bohatou zemí, i když nyní říkají, že objevili naftu. Velmi mě oslovil jejich smysl pro pokoj, touha po sdílení a osobní disciplína. Nikde jsem si nevšiml policie, je to velmi disciplinovaný národ.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.