Druhý den týdne modliteb za jednotu křesťanů

19.1.2006 

Dnes pokračuje druhý den týdne modliteb za jednotu křesťanů. Kromě hlavního tématu z evangelia sv. Matouše: Kde jsou dva nebo tři shromážděni v mém jménu, tam jsem já uprostřed nich (Mt 18,18-20), má každý den také své dílčí téma, dnes je to: Vytvářet jednotu křesťanů s Ježíšem, ?také vy máte jeden druhému umývat nohy? (Jan 13,14). Hlavním místem ekumenických setkání v Římě je Bazilika sv. Pavla za hradbami, kde se každý den v 17 hodin shromažďují věřící křesťané k modlitbě za jednotu pod vedením místních benediktinů. Slavnostních nešpor a mše svaté se dnes zúčastní kněží a řeholnice ze známého římského chrámu Divino Amore.

Ekumenická setkání probíhají také v římském kostele Sta Maria in Via Lata, kde se už 25 let konají setkání církví východního ritu. Včera se tam konala liturgie v řecko byzantském obřadu, dnes to bude liturgie syrsko-malabarského ritu za účasti členů Papežské damašské koleje. V dalších dnech budou následovat liturgie v ritu byzantsko-rumunském, etiopském, byzantsko-ukrajinském, syrsko-maronitském a arménském.

V rámci Papežské rady pro jednotu křesťanů má oblast dialogu se slovanskými pravoslavnými církvemi na starost pater Jozef Maj:
?Mezi katolickou církví a slovanskými pravoslavnými církvemi existují různé vztahy. Zaměřím se na vztah s moskevským patriarchátem. Hlavními pozitivními událostmi byla účast mnoha pravoslavných představitelů na pohřbu Jana Pavla II., mezi nimi byli i představitelé patriarchátu z Moskvy včetně metropolity Kirila, který má na starost vnější vztahy. Tato účast nebyla určitě pouze protokolární. Stejná delegace se pak zúčastnila slavnostní inaugurace nového Petrova nástupce a Benedikt XVI. se s metropolitou Kirilem po mši svaté také setkal. Další významnou událostí bylo zahájení biskupského synodu o Eucharistii, kterého se také zúčastnil zástupce ruské pravoslavné církve. Ten se také zúčastnil Sympozia o lidském genomu. Dokladem pokračujících dobrých vztahů byla také návštěva kardinála Kaspera v Moskvě v červnu a arcibiskupa Lajola na podzim. Ten při té příležitosti představil v Moskvě a Petrohradu ruský překlad Kompendia sociální nauky církve. Tato spolupráce je důležitá, protože je založena na evangeliu, na osvobozující síle evangelia.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.