Encykliku o lásce zamýšlel vydat už Jan Pavel II.

23.1.2006 

Mezinárodní kongres organizovaný ve Vatikánu Papežskou radou ?Cor Unum? nese titul: ?Největší z nich je láska.? ? slova z hymnu na lásku v Prvním listu sv. Pavla Korinťanům. Hovoří arcibiskup Paul Josef Cordes, šéf tohoto vatikánského úřadu:

?Hlavním cílem kongresu je vydání papežské encykliky. Pro náš úřad, který se věnuje charitativní činnosti papeže, bude velmi důležitá. Pozvali jsme všechny, kdo zaujímají v této oblasti důležitá místa, dvě stě osob z celého světa. Jde o to, abychom šířili Papežovo poselství o lásce. Chceme jim svěřit šíření této encykliky v oblastech, za které odpovídají. Vím o tom, že Jan Pavel II. pomýšlel na vydání takové encykliky a Benedikt XVI. vzal toto papežovo rozhodnutí na sebe. Svět čeká na lásku. Velkým úkolem církve je ukazovat lásku, která od Krista vychází ke každému. Samozřejmě, nejprve k těm, kteří patří k církvi, ale potom také všem, kdo jsou mimo církev.?

Kongres zahájený ve Vatikánu potrvá do zítřka. Mezi jeho účastníky jsou kardinálové, biskupové, velvyslanci, lidé stojící v čele mezinárodních humanitárních organizací, národních charit a nevládních organizací. Zasedání zahájil arcibiskup Cordes. V úvodu vysvětlil, že papež podepsal encykliku na vánoce. Publikace si ovšem vyžádala více času než se očekávalo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.