Vítězství Hamasu vzbuzuje obavy

27.1.2006 

Islámské radikální hnutí Hamas získalo absolutní většinu ve volbách , které proběhly v Palestině. Vatikánský rozhlas se zeptal františkána, patera Davida Jaegera z Kustodie ve Svaté Zemi, jestli jsou oprávněné obavy mezinárodního společenství z toho, že je touto palestinskou volbou znovu ohrožen křehký mír mezi Israelem a Palestinou:

?Obava je oprávněná, když si uvědomíme, že Hamas je hnutím v podstatě teokratickým, které se staví proti demokracii a vychází z islámského zákonodárství."

Překvapilo vás vítězství Hamasu?
?Vítězství bylo spíše očekávané. Stále více vzrůstal odpor proti korupci, nepořádku a neschopnosti minulé palestinské vlády a také deziluze z nedostatečných mírových rozhovorů.?

Co se dá nyní udělat pro obnovu israelsko-palestinského dialogu?
Odpovědí by měla být zvýšená snaha po mírové dohodě s Palestinci, jejichž velká většina si přeje mír s Israelem výměnou za osvobození stále okupovaných území. Je třeba si uvědomit, že partnerem k rozhovorům s Israelci není palestinská vláda, ale Organizace pro osvobození Palestiny, jejíž představitelé podepsali dohody v Oslu. Ti jsou stále zodpovědní za pokračování mírových rozhovorů. Pokud k tomu bude Izrael připraven, je naděje, že mírová dohoda přesvědčí palestinské obyvatele a povede nakonec k vytvoření demokratického palestinského státu.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.