Svět nesmí zapomínat na Afriku

6.2.2006 

?Svět nesmí zapomínat na Afriku a biskupové Afriky ať jsou prvními ?proroky? spravedlnosti a míru na tomto kontinentě,? řekl dnes Benedikt XVI. na audienci 19 biskupům z Demokratické republiky Kongo na závěr jejich apoštolské návštěvy Ad limina. Benedikt XVI. v promluvě k biskupům připomněl všechny hlavní nesnáze, jimž musí čelit obyvatelé černého kontinentu, především chudoba, nedostatečné sociální zabezpečení, nemoc AIDS a lokální konflikty v některých oblastech. ?Ať jsou všichni Afričané hrdinskými obránci důstojnosti každé lidské osoby a neohroženými svědky Kristovy lásky, aby budovali společnost stále spravedlivější a bratrštější.?

Svatý otec dále zmínil téma inkulturace:
?Je důležité, abyste pokračovali v naléhavém úkolu zakořenění evangelia ve vaší kultuře, s respektem k autentickým africkým hodnotám, které je však třeba očistit od všeho, co by je mohlo činit neslučitelnými s pravdou evangelia.?

Papež zároveň vyzdvihl důležitost svátostné praxe, především Eucharistie a Svátosti smíření. Dalším bodem pak bylo zdůraznění důležitosti péče o rodinu, a základní vlastnosti křesťanského manželství, jako je jedinečnost a nerozlučitelnost.
Na závěr vyjádřil Svatý otec naději, že pozitivní příklad konžských biskupů napomůže tomu, aby pokoj a usmíření zavládlo v celé oblasti Velkých jezer. Pozornost mezinárodního společenství by pak měla být stále obrácena k africkému kontinentu a projevovat solidaritu s jeho obyvateli.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.