Evangelizace vyžaduje rozšíření horizontů

10.2.2006 

Ztrácí-li víra centrální postavení v církvi, její činnost se redukuje na sterilní aktivismus a politikaření. Benedikt XVI. to zdůraznil při setkání s účastníky plenárního zasedání Kongregace pro nauku víry. Své bývalé kolegy z úřadu, v jehož čele stál přes dvacet let, přijal v Klementinském sále Apoštolského paláce.

?V životě církve má víra zásadní důležitost, protože v jejím základu je dar, který činí Bůh sám ve Zjevení. Toto Boží sebe darování je přijímáno ve víře.?

Právě odtud se odvíjí činnost této kongregace, která slouží celé církvi a zejména biskupům jako učitelům víry a pastýřům. Jejím úkolem je upozorňovat na centrální místo víry v její autentické interpretaci.

?Ochabuje-li smysl pro toto centrální postavení víry, také život církve ztrácí svou původní životnost, opotřebovává se a upadá do sterilního aktivismu nebo se redukuje na politikaření sekulárního rázu. Naopak pokud je pravda víry jednoduše a rozhodně středem křesťanské existence, lidský život prosycuje a oživuje láska...?

Křesťanství se totiž nezakládá na nějaké idey, ale na setkání s Osobou, vysvětloval dále Svatý otec. Proto i křesťanská láska vzniká v setkání s Kristem ve víře. Ježíš Kristus je Pravda, která se stala osobou a světlo, které z něj vychází je světlem pravdy. Každá další pravda je jen fragmentem oné Pravdy, kterou je On, a odkazuje na něho. Proto také lidská svoboda ztrácí bez Ježíše svou orientaci a končí v plané libovůli.

Benedikt XVI. pak obrátil pozornost k hlavním tématům plenárního zasedání Kongregace pro nauku víry: evangelizační úsilí církve a křesťanský přístup k dnešnímu světu. Poznamenal, že evangelizace vyžaduje také rozšíření horizontů o výzvy, které otevírá moderní poznání. Některé objevy byly neprávem interpretovány v protikladu k pravdám víry. Papež vyzývá k hlubšímu studiu pravd objevených rozumem s jistotou, že mezi vírou a rozumem není rozpor.

?Dialog mezi vírou a rozumem, náboženstvím a vědou, nabízí nejen možnost ukázat dnešnímu člověku lépe a přesvědčivěji rozumnost víry v Boha, ale stejně tak má možnost ukázat, že v Ježíši Kristu je konečné naplnění každé autentické lidské touhy. V tomto smyslu nesmí žádné skutečně evangelizační úsilí ignorovat otazníky, které před nás kladou dnešní vědecké objevy a filosofie.?

V závěru Svatý otec poděkoval členům Kongregace pro nauku víry za spolupráci s Petrovým Nástupcem a za její službu celé církvi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.