Církev nemůže zůstat stranou v boji za spravedlnost

14.2.2006 

?Církev nemůže a nesmí vstupovat do politického boje. Nemůže a nesmí se stavět na místo státu. Nemůže ale ani zůstat na okraji v boji za spravedlnost.? Tato slova z encykliky Benedikta XVI. Deus Caritas est zvolil kardinál Renato Martino za motto své cesty na Kubu a do dvou dalších zemí Střední Ameriky. Cílem cesty Předsedy papežské rady Iustitia et Pax je představit Kompendium sociální nauky církve. Jeho pouť s tímto důležitým textem magistéria trvá už déle než rok. Navštívil řadu zemí světa, např. Brazílii, Angolu, Rusko či Thajsko.

Kardinál Martino odcestuje na Kubu 15. února a zůstane tam do 18. února. Zúčastní se 20. národního setkání církve. Nevylučuje ani návštěvu u Fidela Castra. 19. února navštíví šéf vatikánského úřadu pro sociální otázky a spravedlnost Dominikánskou republiku. V Santo Domingo má v plánu přednášku o sociální nauce církve pro laiky. 20. února odjede do Portorika, kde zůstane do 24. února. Na programu má několik přednášek na téma Kompendia sociální nauky církve.

Předseda Papežské rady Iustitia et Pax se setká na katolické univerzitě v Ponce s profesory, studenty, kněžími, řeholníky, s angažovanými laiky i s latinskoamerickými politiky, podnikateli a představiteli svobodných profesí. Potom se má v San Juan setkat s portorikánskými advokáty a vychovateli z katolických škol tamní arcidiecéze.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.