Lidský život je posvátný a nedotknutelný v každém okamžiku

27.2.2006 

V pondělí a v úterý se ve Vatikánu koná Mezinárodní konference o lidském embryu. Organizuje ji Papežská akademie pro život, která se následně sejde na svém 12. generálním shromáždění 1. března. V centru debaty, jak uvádí předseda Papežské akademie pro život, biskup Elio Sgreccia, je lidské embryo. ?Embryo je ostatně synonymum pro dítě: syna či dceru, kteří mají niterný vztah k rodičům a také k Bohu,? zdůrazňuje základní stanovisko církve, že člověk vzniká okamžikem početí. Jedním z témat Mezinárodní konference budou také otázky o umělém oplodnění a zmrazování embryí. K tomu uvedl na tiskové konferenci své stanovisko prof.Adriano Bompiani, ředitel katolického mezinárodního vědeckého institutu (ISI):

?Zmrazení na minus 96 stupňů vede k zastavení embryonálního vývoje, nikoli k opětovnému vývoji. Až 50% zmrazených embryí, které jsou přivedeny k normální teplotě, nepokračuje ve vývoji. To se stále málo zdůrazňuje při vědeckých debatách, lidé to nechtějí vědět, ale je to skutečnost potvrzená vědeckým výzkumem.?

Dalším z účastníků konference bude kardinál Javier Lozano Barragán, předseda papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví. Ten přednese příspěvek na téma: Kultura smrti proti kultuře života ve světle učení encykliky Evangelium vitae.

Asi 350 účastníků bioetické konference přijal dnes v Klementinském sále papež Benedikt XVI. V promluvě Svatý otec zdůraznil, že téma konference, které se dotýká lidského embrya v první fázi po oplodnění, je v současnosti nesmírně důležité, a to jak z aspektu filosoficko-antropologického, tak i etického, právního a biomedicínského. Upozornil, že i v Písmu svatém nalezneme řadu pasáží, které se týkají lidského života před narozením, jako například v evangeliu sv.Lukáše (Lk 1,41): ?Když Alžběta uslyšela Mariin pozdrav, dítě se radostně pohnulo v jejím lůně.? Svatý Ambrož, dodal papež, k tomu v komentáři uvádí: ?Alžběta uslyšela Mariin pozdrav, on (Jan) uslyšel příchod Pána?? Stejně tak říká Bůh proroku Jeremiášovi: Dříve než jsem tě utvořil v životě matky, znal jsem tě, dříve než jsi vyšel z lůna, posvětil jsem tě? (Jer 1,5). Podobná slova nalezneme u Žalmisty.

?Boží láska nečiní rozdíl mezi nově počatým dítětem v lůně matky a mezi narozeným dítětem, či dospělým nebo starým člověkem. Nečiní rozdílu, neboť v každém z nich je možné vidět tvůrčí akt k jeho obrazu a podobenství (Gn 1,26). Nečiní rozdílu, neboť v každém se odráží tvář jeho Prvorozeného Syna, v němž si nás vyvolil již před stvořením světa?.(Ef 1,4-6)? Právě proto církevní magisterium soustavně zdůrazňuje, že každý lidský život je posvátný od svého početí až do přirozené smrti. Toto stanovisko platí o lidském životě již v počáteční fázi vývoje embrya, dříve než se uloží do mateřského lůna, kde se bude devět měsíců vyvíjet až do narození. Lidský život je posvátný a nedotknutelný v každém okamžiku své existence, i v tom, který předchází narození.?

V závěru pak Benedikt XVI. poděkoval vědcům a členům Papežské akademie pro život za jejich úsilí, kterým pomáhají objevovat krásu a důstojnost Božího stvoření a přispívají ke studiu, formaci a informovanosti všech dikasterií Svatého stolce, stejně jako místních církví.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.