Benedikt XVI. navštíví Vatikánský rozhlas

2.3.2006 

Zítra, v pátek 3. března, Svatý otec Benedikt XVI. navštíví Vatikánské rádio u příležitosti 75. výročí rozhlasu.
Papež přijede do římského sídla našeho rozhlasu v Palazzo Pio v 11 hodin. Přivítají ho tři ředitelé rádia: generální ? o. Federico Lombardi SJ, programový ? o. Andrzej Koprowski SJ a technický a administrativní ředitel ? Alberto Gasbarri.
Návštěva Svatého otce bude mít tři etapy. Nejprve posvětí tabulku ke cti kardinála Karola Wojtyły v Studiu 3, kde před volbou na Petrův Stolec udělil kardinál Wojtyła Polské sekci přes 30 rozhovorů. Dále Papež zamíří do rádiové kaple Zvěstování Páně ke krátké modlitbě a nakonec pozdraví zaměstnance v Sále Guglielma Marconiho.
Během návštěvy ve Vatikánském Rádiu Benedikt XVI. navštíví všech 39 redakcí a nové místnosti programu One-O-Five a hudebních programů.

Papežskou návštěvu bude sledovat v přímém přenosu římský program One-O-Five. Díky Vatikánskému televiznímu centru (CTV) bude možné sledovat přenos také na internetových stránkách www.radiovaticana.org a v Telepace.

Návštěva Benedikta XVI. bude v pořadí už 9. papežskou návštěvou Vatikánského rozhlasu. První byla inaugurace rádia papežem Piem XI., 12. února 1931, o dva roky později tentýž papež zahájil také vysílání na velmi krátkých vlnách. Jeho nástupce, Pius XII., pak v roce 1957 slavnostně otevřel Vysílací centrum v Santa Maria di Galeria. Do vysílacího centra umístěného severně od Říma nedaleko Bracciana zavítal také papež Jan XXIII. v roce 1961. Jen šest dní po svém zvolení na Petrův Stolec, 27. června 1963, navštívil Vatikánský rozhlas papež Pavel VI. Byla to dokonce vůbec první návštěva vatikánské instituce. O tři léta později (1966) pak navštívil také vysílací centrum. Dvakrát byl hostem Vatikánského rozhlasu také Jan Pavel II. V roce 1980 v jeho sídle v Palazzo Pio a v roce 1991 v Santa Maria di Galeria.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.