Setkání vysokoškoláků s papežem

10.3.2006 

U příležitosti IV. Evropského dne studentů se zítra ve Vatikánské aule Pavla VI. sejdou studenti římských univerzit ke společné modlitbě se Svatým otcem. Na setkání se budou podílet prostřednictvím telemostu také studenti z dalších evropských zemí a z Afriky. Předmětem reflexe a modlitby vysokoškoláků je letos ?Křesťanský humanismus jako cesta k nové spolupráci mezi Evropou a Afrikou.?

Evropská setkání studentů organizuje Rada evropských biskupských konferencí ve spolupráci s římským vikariátem a italskými ministerstvy zahraničí a sdělovacích prostředků. Na programu je nejprve čtení úryvků z encykliky Benedikta XVI. ?Deus Caritas est? s komentáři a svědectvím vysokoškoláků. Liturgické setkání zahájí kardinál vikář, Camillo Ruini. Pak příjdou na řadu přenosy z Madridu, z Nairobi a z Dublinu.

Příchod Benedikta XVI. do Auly je plánován na 18 hodin. Svatý otec zahájí setkání připomínkou svátosti křtu, a pak povede modlitbu slavných tajemství růžence. Úvody k jednotlivým desátkům pronesou biskupové v dalších evropských a afrických městech spojených telemostem ? budou to kardinál Wetter z Mnichova, arcibiskup Obinna z Owerri v Nigérii, biskup Genoud z Friburgu, kardinál Agré z Abidžanu (Pobřeží Slonoviny), arcibiskup Kondrusiewicz ze Sankt Petersburgu a biskup Jovce ze Sofie.

Po skončení růžence Benedikt XVI. osloví studenty, symbolicky předá deseti zástupcům svou první encykliku a setkání zakončí slavnostním požehnáním. Jak se stalo tradicí, studenti pak budou pokračovat v procesí s Křížem vysokoškoláků do kostela sv. Anežky na Piazza Navona.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.