Benedikt XVI. potvrdil dobré vztahy mezi křesťany a židy

16.3.2006 

Papež Benedikt XVI. dnes přijal členy delegace Americké židovské rady (American Jewish Committee). Při tomto setkání Svatý otec opět poukázal na důležitost dobrých vztahů mezi křesťany a židy. V této souvislosti také připomněl 40. výročí od vydání koncilní deklarace Nostra Aetate, v duchu tohoto dokumentu je třeba ocenit rostoucí vzájemné poznání a dialog doprovázený oboustranným respektem a láskou. Papež dále připomněl, že církev nemůže zapomínat na lid, s nímž Bůh uzavřel svatou smlouvu. ?Všechna tři monoteistická náboženství jsou povolána k usilování o společné dobro lidstva a ke službě spravedlnosti a míru.?

?Političtí představitelé mají zodpovědnost, aby se zasazovali o usmíření prostřednictvím upřímného dialogu a skutků solidarity?, dodal Svatý otec.
Ze strany Americké židovské rady poděkoval Svatému otci za jeho slova předseda Robert Goodkind, který zároveň připomněl, že tato organizace udržuje se Svatým stolcem dlouhodobé vztahy, které se upevnily právě po II. Vatikánském koncilu. Zároveň vyjádřil ocenění za to, že papež při mnoha příležitostech vyslovil rozhodné odsouzení antisemitismu.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.