Sestra Elia od sv.Klementa je první blahoslavenou z Bari

18.3.2006 

Dnes v 18.30 začala v Bari slavnostní liturgie, při které prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál José Saraiva Martins blahořečil řeholní sestru Elii od svatého Klementa, která se tak stala první blahoslavenou tohoto jihoitalského města.

Sestra Elia, vlastním jménem Teodora Fracasso, se narodila v Bari 17. ledna 1901. Již v útlém dětství měla sen: jedna paní se procházela na jejich zahradě a matka řekla Elii, že je to Madonna, která přišla za ní. V roce 1920 vstoupila do kláštera sv.Josefa sester karmelitánek v Bari a o pět let později složila slavné sliby. Žila v hlubokém usebrání a blízkosti s Kristem, podle příkladu sv.Terezie od Ježíše. Věnovala se také výchově dívek v internátu, který byl součástí kláštera. Brzy po slibech ji postihla encefalitida, své utrpení a bolesti sestra však Elia obětovala Pánu. Zemřela 25. prosince 1927.

V čem spočívá hlavní rys svatosti sestry Elii? Odpovídá postulátor procesu beatifikace, pater Ildefonso Moriones:

?V celkovém odevzdání se Kristu od prvních let. Toto odevzdání se pak definitivně potvrdilo řeholními sliby. Zde se utvrdil pevný a hluboký vztah s Kristem, naplnilo se její povolání přinést sebe sama jako oběť. V klášteře si jí všimli ihned právě pro její odevzdání se Kristu.?

Co nám postava nové blahoslavené říká dnes?
?Je zvláštní, že když se připravoval loňský eucharistický kongres v Bari, napadlo nás předložit postavu sestry Elii jako dar naší diecéze. Tedy můžeme říci, že pokud biskup, či diecéze, neměla nic, co by většího nabídla Pánu při této příležitosti, poznali, že sestra Elia je modelem hlubokého eucharistického života. A potom je to příklad dobré výchovy, protože sestra Elia pocházela z běžné křesťanské rodiny. Biskup tedy chtěl, aby se ukázalo i na hodnotu rodinné výchovy, která může přinést takové plody svatosti v kterémkoli prostředí.?

Se slovy postulátora procesu, patera Ildefonsa Morionese souhlasí také arcibiskup Bari Francesco Cacucci, který dodává:

?Je to první blahoslavená pro naši církev v Bari a učí nás obracet pohled vzhůru, v pokoře, v oběti. Učí nás, že svatost je dosažitelná pro každého z nás, ať jsme v jakémkoli životním stavu, abychom, jak ona říkala, uměli rozkvést tam, kde nás Bůh zasadil.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.