Posílení mezináboženského dialogu a budoucnost Evropské Unie

22.3.2006 

Dnes začíná v Bruselu dvoudenní plenární zasedání Komise evropských biskupských konferencí (COMECE). Jednání biskupů se zaměří na posílení mezikulturního a mezináboženského dialogu v atmosféře doznívajících polemik nad publikovanými karikaturami Mohameda. V této souvislosti biskupové pozvali na své jednání také zpravodaje Rady Evropy pro otázky zemí středního Východu Juiana Vassalla, pracovníka Komisariátu EU pro zahraniční politiku Richarda Kuehnela a novináře z německého deníku Die Zeit Joachima Fritze Vannahma.
Dalším z bodů jednání COMECE bude příprava dokumentu, který bude zveřejněn 9. května a bude věnován reflexi biskupských konferencí o budoucnosti Evropské Unie.

Během tohoto zasedání se členové Komise evropských biskupských konferencí rozloučí s předsednictvím biskupa Josefa Homayera, který vedl tento orgán 13 let. Při této příležitosti se také dnes večer uskuteční konference na téma Náboženství a evropská politika, které se zúčastní mnoho významných hostů, včetně bývalého polského ministerského předsedy Tadeusze Mazowieckeho nebo arcibiskupa Michela Fitzgeralda, současného apoštolského nuncia v Egyptě.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.