300 tisíc mladých Poláků se chystá na setkání s Benediktem XVI.

8.5.2006 

Přes 300 tisíc mladých se přihlásilo na celopolské setkání mládeže s Benediktem XVI. Modlitební bdění se uskuteční na Krakovských pláních 27. května. Doprovázet ho mají dva symboly: kámen a svíce.
Jak uvedl na tiskové konferenci ve Varšavě P. Piotr Iwanek, kaplan vysokoškoláků a spoluorganizátor setkání, akce by měla mít podobné ladění jako Světový den mládeže na Jasné hoře roku 1991.

?Protože mladí lidé přijíždějí na Krakovské pláně a připravují se na Setkání se Svatým otcem. Pak příjde samozřejmě to nejdůležtitější, samotné setkání kolem 18:30, a po něm bude následovat mše svatá, a pak promítání reportáže nazvané ?Generace Jana Pavla II.? a noční koncert. Všechno skončí někdy kolem druhé hodiny v noci.?

Každý z mladých účastníků setkání s Bediktem XVI. má s sebou přivést kámen ? na kterém bude jeho jméno a místo, odkud pochází, a také svíčku. Kameny pak budou převezeny do Łagiewniků a budou zabudovány do základů stavby Centra učení Jana Pavla II.

V rámci bdění bude papežovi předána kniha ?duchovního daru? ? s titulem ?Neberu. Jsem svobodný od narkotik.? Sylwia Serebak, studentka Jagellonské univerzity a spoluorganizátroka akce k tomu říká:

?Chceme prostě tímto způsobem ukázat, že skutečně můžeme stavět spolu s Kristem, že můžeme být svobodnými lidmi a přispívat k budování této svobody ve světě plném zotročení.?

Po skončení modlitebního bdění zůstanou mladí lidé až do rána na místě, kde na druhý den v 9:30 začne hlavní mše svatá papežské pouti do Polska.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.