Ekonomický rozvoj chudých zemí nemůže být za každou cenu

12.5.2006 

Je zapotřebí větší spolupráce mezi státy v boji proti terorismu, řekl včera arcibiskup Celestino Migliore, stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN v New Yorku. Valné shromáždění této organizace se včera zabývalo novými strategiemi boje proti terorismu. Arcibiskup Migliore pak rovněž vystoupil na plénu Komise OSN pro udržitelný rozvoj.
?Není možné žádným způsobem omluvit nebo legitimizovat teroristický čin,? zdůraznil arcibiskup Migliore. Dodal, že Svatý stolec podporuje vytvoření společné výchozí strategie boje proti terorismu a připomněl slova Benedikta XVI. o nutnosti spolupráce, dialogu a modlitby, ?aby všichni lidé dobré vůle usilovali o mírové soužití celé lidské rodiny.?
Arcibiskup Migliore upozornil, že náboženství musí být vždy nástrojem pokoje a usmíření a ti, kdo vytvářejí a posilují náboženskou a etickou nesnášenlivost, musí být povoláni ke zodpovědnosti. Zvláště je třeba pamatovat na prevenci terorismu v těch oblastech, které nabízejí motivy k sociální nespokojenosti. To jsou například mladí imigranti, kteří jsou zneužitelní k podobným zločinům.

V druhém vystoupení na půdě OSN pak arcibiskup Migliore zdůraznil, že je třeba naléhavě připomínat zodpovědnost všech obyvatel za stav planety, a to jak na rovině globální, tak i individuální.
Svatý stolec je nakloněn tomu pojetí ekologie, která staví do centra lidskou osobu. Celestino Migliore zároveň navrhl vytvoření silnější instituce při OSN, která se bude zabývat životním prostředím. Ve svém příspěvku pak shrnul nejdůležitější problém současné ekologie: až půldruhé miliardy lidí na světě dnes trpí nedostatkem čisté vody, a to způsobuje úmrtí 34 tisíc lidí každý den. K překonání této krize je podle stálého pozorovatele Svatého stolce třeba zvýšit zásoby pitné vody v ohrožených oblastech.
V oblasti energií je třeba většího využívání obnovitelných zdrojů. Zároveň zajištění energie v chudých oblastech je cestou k překonání mnohých ohnisek humanitárních krizí. Na závěr svého vystoupení pak arcibiskup Migliore připomněl, že ani snaha o ekonomický růst rozvojových zemí ?se nemůže odehrávat za jakoukoli cenu?. Ekonomický rozvoj musí být ekologicky udržitelný, a to vyžaduje především spolupráci na mezinárodní úrovni.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.