Sestra Maria Grazie nás učí lásce k Eucharistii

13.5.2006 

Zítra proběhne druhé blahořečení v Neapoli. Slavnostní mši svatou zde bude sloužit prefekt Kongregace pro svatořečení, kardinál José Saraiva Martins, který při této mši svaté beatifikuje ctihodnou Služebnici Boží, sestru Marii Grazii Tarallo z Kongregace sester Nejsvětější úcty k Eucharistii.

Narodila se 23. září 1866 v Barra, okrajové části Neapole, jako druhé ze sedmi dětí. Přestože od útlého věku toužila po řeholním životě, ustoupila tlaku otce a svolila k civilnímu manželství s Raffaelem Rutou. Mladý muž však během krátké dobry zemřel na chrlení krve.
Ve svých 25 letech tedy vstoupila do kláštera sester nově založené Kongregace Nejsvětější úcty k Eucharistii. Bylo to v době množících se útoků na církev a rozšiřujícího se zednářství. Touha sestry Marie byla co možná nejvíce odčinit hříchy světa prostřednictvím rozjímání a eucharistické adorace. Z kláštera v San Giorgio v Cremano se během dvaceti let téměř nevzdálila. V roce 1910 se stala novicmistrovou. Již během svého života ji provázely vidění, extáze, objevovala se u ní stigmata, vyplňovala se její proroctví? Zemřela 27. července 1912, a v posledních dnech svého života již přijímala pouze Eucharistii.

Jaké svědectví zanechává tato blahoslavená sestra dnešní době? Hovoří postulátor jejího beatifikačního procesu Nunzio D?Elia:

?Blahoslavená Maria Grazia Tarallo nám dnes říká to, co nás Jan Pavel II. učil v posledních letech: tedy lásce k Eucharistii. A především nás vybízí k osobní adoraci, protože právě tato žena strávila dlouhé hodiny, ba celé dny v eucharistické adoraci, aniž by však opomíjela práci v komunitě. Je to zvláštní osobnostní znak této sestry. Pokud si přečteme znovu apoštolskou exhortaci Jana Pavla II. Mane nobiscum Domine, zjistíme, že život této blahoslavené přesně odpovídá požadavkům jaké naznačil Jan Pavel II.

Můžete uvést nějakou epizodu z jejího života?
?Zvláštní událostí v jejím životě je jeden den, kdy se k ní přiblížil ďábel a mrštil s ní o schodiště. Při tom se jí zlomila ruka. Sestra Maria se to snažila skrýt před komunitou, ale nakonec to vyšlo najevo a ona o této zkušenosti s ďáblem hovořila. Pak jsou i další události: Například jednomu knězi, který se provinil proti věrnosti svým slibům, řekla: ?Podívejte se, v jaké žijete situaci, a obraťte se.? Dokonce svému snoubenci, když poprvé přišel do jejich domu, řekla: ?Dříve než se mnou začneš mluvit, než se přiblížíš k tomuto domu, jdi se vyzpovídat, protože už deset let jsi nebyl u zpovědi.? A mladý muž to udělal.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.