Imigranty z islámských zemí je třeba přijímat s láskou

15.5.2006 

Svatý otec dnes přijal na audienci účastníky plenárního zasedání Papežské rady pro migranty a cestující v čele s jejím předsedou, kardinálem Renatem Raffaelem Martinem.
Plenární zasedání tohoto orgánu se koná ve dnech 15. až 17.května na téma ?migrace a cestování do zemí s islámskou většinou?.
?Toto téma se týká sociální skutečnosti, která je stále více aktuální,? řekl členům papežské rady v úvodu Benedikt XVI. Připomněl vzrůstající počet přistěhovalců z muslimských zemích, který je důvodem, aby církev kladla větší důraz na rozvíjení mezináboženského dialogu.

?V tom, že přijímá migranty a uprchlíky a vede s nimi dialog, křesťanská komunita následuje Krista, který zanechal svým učedníkům nové přikázání lásky jako základní orientační bod v životě. Proto jsou jednotliví věřící povoláni otevřít náruč i srdce každá osobě, ať přichází z jakékoli země, a přitom mají důvěřovat odpovědným autoritám, aby určily vhodné zákony pro dobré soužití s nimi.?

Svatý otec připomněl, že musíme mít naději, že i křesťané přicházející do muslimských zemí, budou přijímáni podobným způsobem, s respektem ke své náboženské identitě.
Na závěr pak poděkoval členům papežské rady za jejich práci, kterou se podílejí na nové evangelizaci v současném globalizovaném světě, aby všechny národy mohly poznat Krista a jeho dar spásy.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.