Náboženská svoboda by měla být zaručena všem imigrantům

17.5.2006 

Dnes se uzavřelo plenární zasedání Papežské rady pro migranty a cestující. V závěrečném vystoupení sekretář pro vztahy se státy, arcibiskup Giovanni Lajolo připomenul hlavní body jednání, které se týkaly tématu Migrace a cestování do zemí s převahou muslimského obyvatelstva.

?Církev, v souladu se svou katolickou povahou a se svým zaměřením na chudé, podporuje právo na emigraci a podporuje také ochranu práv imigrantů,? zdůraznil arcibiskup Lajolo. ?Velkým úkolem politiků je přijmout taková zákonná opatření, která by příliv imigrantů usměrnila tak, aby mohli být přijímání v důstojných a humánních podmínkách a aby je obyvatelstvo dané země přijímalo s pochopením.? Vatikánský sekretář pro vztahy se státy dále doplnil, že přistěhovalcům je třeba zabezpečit svobodu pro vyznávání jejich náboženství, neboť náboženská praxe je znamením identity pro mnohé z těchto lidí. Je však také třeba, aby podobná práva byla přiznávána křesťanům, kteří přicházejí do zemí s muslimskou převahou.

?Svatý stolec důrazně odsuzuje všechny formy zneužití náboženství pro teroristické a násilné cíle, které se opět stávají příčinou útěku mnoha lidí z vlastní země,? uzavřel své vystoupení Giovanni Lajolo.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.