Poláci čekají na nové setkání s papežem

29.5.2006 

Cesta Benedikta XVI. do Polska se uzavřela včera večer po 21 hodině na krakovském letišti Balice. V projevu na rozloučenou Svatý otec vyzval Poláky, aby zůstali věrnými strážci křesťanské víry. Dodal také, že ho pouť přiblížila krajanům jeho velkého předchůdce a znovu poprosil o modlitbu. Na cestě k letadlu doprovázelo papeže skandování Zapraszamy ? tedy pozvání na novou návštěvu.

Jménem Poláků se rozloučil se Svatým otcem prezident Lech Kaczyński. Poděkoval za poselství Benedikta XVI. a dodal, že od této chvíle bude celá Republika a všichni Poláci čekat na nové setkání v polské zemi.

Svatý otec mluvil nejen o tom, co se událo, ale také o tom, jaký může být svět bez Boha ? říká biskup Józef Guzdek k významu návštěvy Benedikta XVI. v Auschwitz-Birkenau. V Krakově proběhla tisková konference, shrnující papežskou cestu do Polska:

?Návštěva v Auschwitz?Birkenau byla důležitá. Ukázala, že bez úcty k lidským právům není budoucnost, mimo jiné bez práva říct ?miluji Boha? a zachovat si vážnost. Rád se vracím k textům Abraháma Heschela a on mimo jiné mluví o oné otázce ?A kde byl Bůh??, a dodává k tomu otázku, ?A kde byl člověk??. Kde byl člověk, svět věděl, co se dělo v Auschwitz, v Birkenau. Lidé nereagovali a myslím, že papežova návštěva a jeho poselství je právě takovým impulsem k tomu, abychom se v budoucnu už neptali ?Kde byl člověk??. Když není ctěn člověk, jeho nezadatelná práva, když není ctěno právo člověka milovat Boha, vyznávat svou víru, vzniká ono veliké drama.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.