COMECE: Rozhodování o podpoře výzkumu kmenových buněk není eticky neutrální

4.12.2003 

Rada ministrů Evropské unie nebyla schopna na svém zasedání včera 3. prosince dosáhnout souhlasu o etických směrnicích pro sponzorování výzkumu kmenových buněk z fondů EU. Oba předložené návrhy Evropské komise a kompromis vzešlý z Italského předsednictví EU a od Portugalské vlády, byly zamítnuty. V tiskovém prohlášení, vydaném generálním sekretářem Komise biskupských konferencí Evropské unie mons. Noelem Treanorem, evropští biskupové vyjadřují politování nad tím, že pokusy prosadit etická omezení pro výzkum kmenových buněk selhaly. "Obáváme se, že tak může dojít k rozhodování Evropské komise v kontextu právní a etické nejistoty," čteme v prohlášení.

Etická problematičnost výzkumu, který s sebou nese zničení lidských embryí, se zakládá na náboženských i světských přesvědčeních, stejně jako na historických a vědeckých precedentech. Prohlášení Komise evropských biskupů upozorňuje, že rozhodnutí, které stojí před Radou ministrů se netýká legálnosti podobných výzkumů v EU. Ta je věcí členských států. Týká se ale finanční podpory z rozpočtu Unie, do něhož přispívají všechny členské země. "Takové rozhodnutí není eticky neutrální," stojí v prohlášení. Schvalují totiž podporu technikám získávání kmenových buněk, které vedou k destrukci lidských embryí.

Podle COMECE je neschopnost Rady ministrů dosáhnout v této věci souhlasu jasným dokladem zvláštních etických konotací tohoto problému. "Podle principu subsidiarity by proto rozhodování v této věci mělo přejít na členské státy," uzavírá prohlášení Komise biskupských konferencí Evropské unie.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.