Turecké krveprolití bylo genocidou, píší parlamentu křesťanské církve

10.12.2003 

Švýcarský parlament musí uznat, že vyvraždění milionu a půl Arménů mezi lety 1915-1918 v Turecku, bylo genocidou. Společnou výzvu parlamentu adresovali křesťanské církve ve Švýcarsku. Katolíci i protestanti požadují, aby turecké krveprolití bylo za genocidu označeno během podzimního zasedání švýcarského parlamentu, podobně, jak to učinil francouzský parlament.

"Vyvraždění Arménů na počátku 20. století patří k nejtemnějším kapitolám turecké historie," píší představitelé švýcarských církví.

Turecké vlády se do dnes k tomuto zločinu nepřiznali a jeho aktéři nebyli nikdy voláni k odpovědnosti. "Uznání této historické pravdy přispěje k předcházení dalších genocid, naopak beztrestné vyhlazování národů jiným národem hrozí opakováním," čteme dále v apelu.

Vedle Arménů zahynuli v té době také jiní křesťané. Zavražděno nebo vyhnáno bylo půl milionu křesťanů mluvících aramejsky, a nejméně 750 tisíc Řeků žijících v Malé Asii a východní Trácii. Mnoho v Turecku pronásledovaných Arménů našlo azyl ve Švýcarsku. Dodnes čítá tamní arménská komunita na 6 tisíc osob.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.