Sdělení Svatého stolce o vykonaných rozsudcích smrti v Indonézii

24.9.2006 

Svatý stolec přijal s hlubokým politováním zprávu o popravě Fabiana Tibo, Dominggusse da Silva a Marinuse Riwu, uznaných odpovědnými za násilnosti v Poso v Indonézii v roce 2000.
Státní sekretariát v této věci několikrát oslovil indonézské státní autority, aby jménem Svatého otce požádal o akt milosti ve prospěch tří odsouzených. Kromě telegramu zveřejněném 12. srpna zaslal státní sekretář kardinál Angelo Sodano prezidentovi Susilo Bambang Yudhoyono dva dopisy 5. prosince 2005 a 7. března 2006. Další kroky byly podniknuty prostřednictvím indonézského velvyslanectví u Svatého stolce 13. prosince 2005, 14. února a 20. září 2006.

Svatý stolec chtěl svými iniciativami z čistě humanitárního hlediska, inspirovaného známým postojem katolické církve k trestu smrti a s přihlédnutím k celé zvláštnosti bolestného případu, přispět v neposlední řadě ke snaze urychlit proces smíření v Indonézii a k tradičnímu pokojnému soužití mezi příslušníky různých náboženství, které, jak doufá, bude nadále charakterizovat tuto velkou zemi.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.