Kněžství nesmí být považováno za prostředek zlepšení sociální situace

29.9.2006 

O náročnosti života, který je v protikladu s převládajícími trendy, hovořil Benedikt XVI. k šestičlenné skupině biskupů z Malawi, kteří dnes končí svou návštěvu Ad limina apostolorum.
Svatý otec připomněl životnost křesťanských komunit na Černém kontinentu, která se projevuje i ve způsobu prožívání liturgie. Křesťané jsou z velké části mladí, potřebují dobrou formaci a katechezi. Benedikt XVI. vyjádřil naději, že v přípravě učitelů a vychovatelů pomůže nedávno inaugurovaná katolická universita Malawi. Povzbudil biskupy, aby udělali všechno pro co nejvyšší úroveň výuky a zachování věrnosti katolickému učení. Další důraz položil Svatý otec na formaci kněží. Varoval před nebezpečím považovat kněžství za prostředek k vylepšení vlastní sociální situace. Biskupové, jako služebníci Kristovi, jim v tom mají být příkladem.
Papež pak vyjádřil uznání za péči biskupů Malawi o sociální problémy země:

?Zabezpečení výživy ohrožuje nejen sucho, ale také neefektivní a nespravedlivé hospodaření v zemědělství. Aids se šíří stále více a jeho důvodem je manželská nevěra nebo rezignace na sexuální zdrženlivost. Právě žen, neplnoletých a nenarozených dětí jsou cynicky znásilňována obchodem ?s živým zbožím?, násilí v rodině a propagaci interrupcí. Nikdy nepřestávejte hlásat pravdu a držte se jí ?vhod i nevhod?, neboť ?pravda vás osvobodí.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.