Prohlášení pravoslavných na podporu Benedikta XVI.

1.10.2006 

Před několika dny se skončilo plenární zasedání smíšené teologické katolicko-pravoslavné komise v Bělehradě s poměrně povzbudivými vyhlídkami na konkrétní kroky směrem k jednotě. Jedním z nich bude podepsání společné deklarace mezi konstantinopolským patriarchou Bartolomějem I. a Benediktem XVI. během jeho listopadové návštěvy v Turecku.

Bělehradské zasedání navazovalo na bouři protestů radikálních islámských kruhů proti papeži Benediktu XVI. Reakce, jinak velmi rozrůzněného, pravoslavného křesťanství na útoky některých islámských kruhů proti papeži jsou jednoznačné a stojí za povšimnutí. Moskevský patriarchát vydal prostřednictvím igumena Filareta Bulakova, stálého pozorovatele při Radě Evropy ve Štrasburku prohlášení, ve kterém se praví, že ?reakce islámských kruhů na přednášku Benedikta XVI. jsou neadekvátní a politizované?. Publikoval ji ruský deník Viadomosti?. Igumen Bulekov označuje za ?neadekvátní silné reakce některých kruhů muslimské komunity na papežovu promluvu k univerzitnímu publiku v rámci soudobého teologického dialogu?. Podle představitele moskevského patriarchátu se nejednalo o ?nesouhlas představitelů jednoho náboženství s teologem, který vyjadřuje svůj postoj k jiné náboženské víře, ale o politizující interpretaci náboženské promluvy?. Igumen ruské pravoslavné Církve říká, že ?nenáboženský charakter těchto protestů, laděných nepřátelsky k dialogu, se projevil v jejich tvrdosti a agresivitě a rovněž ve skutečnosti, že lidé, kteří vyšli na náměstí před televizní kamery, vůbec neznali obsah papežovy promluvy, ale vycházeli z neúplných a z kontextu vytržených informací?. Dosud se ? pokračuje prohlášení moskevského patriarchátu ? na křesťanské straně nikdy neobjevily podobné formy protestů tak násilných jako tyto, a proto ? obrací se představitel moskevského patriarchátu k muslimskému světu ? ?Chcete-li, aby vás Evropa a křesťanství chápali a slyšeli, sejděme se na půli cesty k dialogu, který bude upřímný.?

Kromě moskevského patriarchátu vystoupil včera osobně i Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. na tiskové konferenci v sídle patriarchátu v Istanbulu. ?Jsem si jist - řekl Bartoloměj I., - že Benedikt XVI. nechtěl ve své promluvě urazit naše muslimské bratry a sestry, jak to ostatně řekl i on sám. A pokud po jeho přednášce v Řeznu vznikly nějaké problémy mezi katolickou církví a islámem, potom jeho návštěva v Turecku bude správnou příležitostí k odstranění nedorozumění a zdůraznění dialogu mezi monoteistickými náboženstvími.? Cařihradský patriarcha dále řekl, že ?věří, že Benedikt XVI. bude během své návštěvy jako obvykle hovořit ve prospěch náboženské svobody a lidských práv? a jménem pravoslavné církve v Turecku Bartoloměj I. dodal: ?My nechceme nic jiného než svoje práva, kterých se už celá desetiletí domáháme.? Turecká vláda totiž upírá pravoslavné církvi statut právní subjektivity. V roce 1971 bez vysvětlení uzavřela jedinou teologickou pravoslavnou školu, a od té doby na žádosti patriarchy o její opětovné otevření vůbec neodpovídá. Patriarcha Bartoloměj však přesto věří, že cesta Benedikta XVI. bude přínosem pro vzájemný dialog mezi křesťanstvím a muslimským světem a že by mohla napomoci i k uznání svobod a práv náboženských menšin v Turecku, zvláště v souvislosti s možným vstupem Turecka do Evropské unie.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.