Boj proti korupci ? nový dokument Papežské rady Iustitia et Pax

4.10.2006 

?Boj proti korupci? je název nového dokumentu Papežské rady Iustitia et Pax. Text vydalo vatikánské nakladatelství a od zítřka, 5. října bude k dispozici v katolických knihkupectvích.

Dokument je výstupem z prací mezinárodní konference organizované uvedenou Papežskou radou letos v červnu.
Korupce jde napříč všemi sociálními sektory a nemůže být připisována jen ekonomickým pracovníkům a politickým funkcionářům, čteme v dnes zveřejněném textu Papežské rady Iustitia et Pax. Kritizuje ?malou spolupráci mezi státy, přílišné rozdíly v normách právních systémů i mizivou pozornost tisku ke korupci v některých částech světa a k nedemokratickým systémům řady zemí.? Mezi faktory podporujícími korupci text vyjmenovává neprůhledné mezinárodní financování, existenci daňových rájů i nerovnost boje s korupcí přesahující hranice států.

Obavy Svatého Stolce budí také úzké spojení korupce s ?obchodem s narkotiky, praním špinavých peněz, s nelegálním obchodem se zbraněmi a dalšími druhy kriminality.?

Papežská rada v dokumentu apeluje na ?zvýšení mezinárodní spolupráce mezi vládami, alespoň na právní úrovni, v trestním stíhání a v následném vydání stíhaných osob.? Navrhuje také ?vytvoření mezinárodní autority proti korupci s autonomními pravomocemi, která by byla schopná vyšetřovat případy mezinárodní korupce i stanovovat sankce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.