Definitivní verze řezenské přednášky Benedikta XVI.

10.10.2006 

Konečnou verzi textu řezenské přednášky Benedikta XVI. lze od včerejška najít na webových stránkách Svatého stolce. Jak bylo ohlášeno předem, text lze považovat za definitivní až po redakci a doplnění poznámkového aparátu, které si pro sebe vyhradil Svatý otec. K přednášce pronesené 12. září na univerzitě v Řeznu přibylo pět poznámek a několik menších redakčních zásahů bylo provedeno v textu samotném.

Benedikt XVI. se v poznámce č. 3 znovu vrací k citaci z rozhovoru mezi byzantským císařem Manuelem II. Paleologem a perským učencem, která vyvolal rozruch v muslimském světě. Text z roku 1391 říká: ?Ukaž mi, co nového přinesl Mohamed ? psal byzantský císař ? a najdeš tam jen věci zlé a nelidské, jako je příkaz šířit mečem víru, kterou hlásal.? ?Tato citace ? vysvětluje Papež ? byla bohužel v muslimském světě vyložena jako výraz mého osobního postoje a vyvolala tak pochopitelné rozhořčení. Doufám - pokračuje Svatý otec ? že čtenář mého textu ihned pochopí, že tato věta nevyjadřuje mé osobní hodnocení Koránu, k němuž chovám úctu, jako k posvátné knize velkého náboženství. Citací textu císaře Manuela II ? dodává Benedikt XVI. ? jsem měl v úmyslu pouze zdůraznit základní vztah mezi vírou a rozumem. V tomto ohledu s Manuelem II. souhlasím, jeho polemiku ovšem neberu za svou.? ? uzavírá Papež třetí poznámku.

Z malých změn, které se objevily v textu, uveďme opět pasáž, v níž Benedikt XVI. komentoval výrok Manuela II. o Mohamedovi. Místo ?překvapivě strohý? se v definitivní verzi textu objevilo ?strohý do té míry, že pro nás je nepřijatelný.?

Připomeňme, že reflexe Svatého otce v jeho řezenské přednášce, se obracela především k západnímu světu. Benedikt XVI. v ní vyzýval ?k odvaze otevřít se rozumu v celé jeho šíři?, ukazoval jak je hledání pravdy je cestou víry i principem vědy, tak jak jí rozumí novověká Evropa, a jak jedině ?nové spojení víry a rozumu? učiní západní sekulární společnost schopnou komunikovat se zbytkem světa.

Definitivní verzi řezenské přednášky Benedikta XVI. včetně poznámkového aparátu si přečtěte ZDE

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.