V Mosulu byl unesen a zavražděn pravoslavný kněz

12.10.2006 

V severoiráckém Mosulu byl včera zavražděn syrskopravoslavný kněz, P. Paulos Eskandar. Únosci nejprve požadovali výkupné ve výši 350 tisíc dolarů. Přestože jednání bylo zahájeno, pětapadesátiletý kněz byl po třech dnech popraven. Hovoří mons. Philip Najim, prokurátor chaldejského patriarchátu Babylonie u Svatého Stolce:

Včera jsme dostali zprávu o vraždě otce Eskandara. Kněz byl sťat v Mosulu. Předtím než k vraždě došlo únosci žádali ohromnou sumu jako výkupné. Byli jsme připraveni jednat s únosci a zaplatit požadovanou sumu. Přesto jsme našli už jen jeho mrtvé tělo. Je to vražda, která budí strach mezi všemi křesťany v Iráku. Babylonský chaldejský patriarcha, Emmanuel III. Delly vyjádřil soustrast syrské pravoslavné komunitě, ale týká se to všech křesťanů, kteří žijí v Iráku. První věc, která dnes chybí je bezpečnost. Iráckou populaci tvoří mnoho etnik a zdá se, že tu vládne temná síla, která chce vyvolat občanskou válku, která by donutila tyto lidi odejít ze země a vyvolat chaos mezi obyvateli.

P. Eskander sloužil v Mosulu jak pravoslavným, tak katolíkům. Jak na něj budou vzpomínat?
?Byl to velmi prostý člověk, všemi milovaný. Přijímal lidi ve svém kostele a modlil se s nimi, nic jiného nedělal. Neměl žádné politické ani jiné ambice. Byl Božím člověkem, který měl úctu katolíků, nekatolíků i muslimů. Prokazoval službu všem.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.