Němečtí biskupové zahájili návštěvu ad Limina

6.11.2006 

Benedikt XVI. dnes přijal první skupinu německých biskupů při návštěvě ad Limina Apostolorum ve Vatikánu, vedených kardinálem Georgem Maximilianem Sterzinskym.

Byl to svatý Bonifác, biskup a mučedník, který začal v 8. století s evangelizací germánského lidu. V 15. století Martin Luther započal v německé církvi protestantské schizma, které po roce 1555 rozdělilo Německo na katolické a protestantské knížectví. Katolická církev se člení na 7 církevních provincií což je 12.310 farností. V minulém desetiletí se 108 německých biskupů podílelo nejen na vytvoření dokumentů týkající se katecheze a sociální doktríny, ale také zahájili pastorační aktivity ohledně práva na azyl, bioetiky a vztahů s náboženskými menšinami. Německá biskupská konference se nedávno i vyjádřila k historickým událostem týkajícím se především druhé světové války a německé odpovědnosti za holocaust.

V poslední době čelí německá katolická církev obtížím spojeným s náboženskou praxí, povoláním a problémy týkajících se rodin a rozvedených manželstvích. Německo se svými 82 miliony obyvatel je nejpočetnějším evropským státem. 42 procent obyvatel jsou protestanti a 32 procent se hlásí ke katolické církvi, náboženské menšiny tvoří muslimové a židé. Další etnickou skupinou reprezentují Turci, jichž žije na území Německa více než 2 miliony.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.