Poselství k 90. výročí bitvy u Verdun

11.11.2006 

Benedikt XVI. zaslal poselství účastníkům připomínky 90. výročí bitvy u Verdun. Připomíná v něm nutnost zakládat vztahy mezi národy Evropy na bratrství a solidaritě. V poselství ocitoval svého předchůdce Benedikt XV., který roku 1917 vyzýval k upuštění od zbytečných masakrů.

?Bitva u Verdun musí zůstat zapsaná v paměti národů jako událost, na kterou se nesmí zapomínat, ale která se také nesmí opakovat,? napsal Benedikt XVI. Vyjádřil naději, že současné lidstvo se poučí z lekce historie a bude stavět na bratrství a lásce mezi národy. Svatý otec poznamenal, že Verdun je také jedním ze symbolů francouzko-německého smíření. ?Vybízí všechny země, ve kterých se válčí k podobným iniciativám, protože jedině vzájemné smíření a odpuštění může otevřít perspektivy pravého míru.? ? napsal Benedikt XVI.

Bitva u Verdun trvala 11 měsíců, od 21. února do 19. prosince 1916. Do historie se zapsala jako jedna z nejkrvavějších nejen v I. světové války, v celých dějinách lidstva. V kruté zákopové válce přišlo o život kolem 700 tisíc lidí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.