Další etapa rozhovorů mezi Izraelem s Svatým Stolcem

2.12.2006 

Izraelská vláda a Svatý Stolec budou pokračovat v bilaterálním jednání. Na tiskové konferenci v Římě to oznámili izraelští diplomaté. Série schůzek, které proběhnou v prosinci a na začátku příštího roku, bude další etapou rozhovorů na téma vztahu mezi církví a státem zahájených už před sedmi lety. Hovoří P. David Maria Jaeger, odborník na politicko-náboženské vztahy s Izraelským státem:

?Doufám, že se tyto schůzky uskuteční a že dojde k tolik očekávané dohodě, protože, jak je známo, jednáme o nich už od 11. března 1999 a jejich cílem je upravit velice důležité otázky života církve a vztahu mezi státem a církví.

Jak definovat současné vztahy mezi Svatým stolcem a Izraelem?

Vztahy byly vždy přátelské od chvíle, kdy Svatý Stolec a Izrael obnovili diplomatické vztahy v červnu roku 1994. Kvalita vztahů nicméně záleží na tom, do jaké míry je dodržována základní smlouva uzavřená oběma stranami roku 1993 a která definuje vztahy mezi církví a Izraelským státem, a je proto označována za jakousi ?Magna charta?.

O čem se tedy bude jednat?

Především bychom měli dojít k dohodě, která zajistí církvi vlastnictví svatých míst, které jí patří, a potvrdí daňová zvýhodnění, uznaná také mezinárodním právem. Toto potvrzení a tyto právní záruky zabezpečí církvi právní a ekonomickou jistotu a zároveň vyloučí v podstatě všechny eventuální spory s občanskou společností. V současné době je to priorita číslo jedna. Kromě toho je stále nedořešená otázka právního statutu oné základní smlouvy ?Magna charta? z roku 1993. Jak se zdá, tato smlouva zatím nemá v Izraeli právní důsledky. Proto požadujeme aplikační zákon, tak jak tomu bylo kdysi také v Itálii. Nejprve byl podepsán konkordát se Svatým Stolcem, a pak byl aplikován v zákonech Italské republiky. Také to je tedy jeden z mimořádně důležitých kroků, právě proto, aby vztahy mezi katolickou církví a Izraelem měly onu stabilitu a zajištění, které si obě strany vždy přály.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.