Villadangos Del Páramo

15.8.2006 

Milí posluchači, ten dnešní úsek cesty je asi první, který bych vám nepřála. V nepříjemnosti bezkonkurenční. Dlouhé předměstí Leónu, komerční zóna nabízející tisíce lamp, nábytku a kdoví čeho dalšího ? znáte to. Jediné plus bylo v tom, že Španělsko slaví Nanebevzetí P. Marie jako oficiální svátek a díky tomu aut bylo několikanásobně míň. Snad právě proto, že dnešní etapa poutnické cesty patří mezi vůbec nejstarší ? doložená je už v dokumentech z 10. století ? vede po ní hlavní silnice mezi Leónem a Astorgou. Poutníci proto musí ze začátku kličkovat ? jako po dlouhém nočním tahu ? a přesto se nevyhnou na mnoha místech asfaltu, což je pravý mor zejména pro achilovku.

Možná byla tahle část cesty obtížná vždycky ? nasvědčovalo by tomu i to, že Virgen del Camino, P. Maria uctívaná jako patronka Leónu a poutní cesty, není Madona s děťátkem, ale Pieta, Bolestná Matka s umučeným synem v náručí. Na samém okraji Leónu pro ni postavil v roce 1961 portugalský dominikán a architekt Francisco Coello moderní kostel s kolosálními bronzovými sochami P. Marie a dvanácti apoštolů v průčelí. Únavnou cestu vesnicemi jejichž sepětí s poutnickou cestou připomíná dnes už jen přízvisko ?del Camino? (Fresno del Camino, San Miguel del Camino), zpestřil jen košík se sušenkami, ovocem a zeleninou, s milým dopisem, ve kterém dárce vyzýval poutníky, aby se neostýchali a jedli, protože to vše je právě a jen pro ně. Jak jsem ale slíbila, musím se ještě vrátit ke včerejšímu večeru v Leónu.

Přestože byl rezidenčním městem španělských králů jen od 10. do 13. století, královský charakter si zachoval do dnešní doby. Zůstaly velké části středověkého opevnění vybudovaného z valounů, kterých je všude kolem, na poutnických cestách, habaděj. Za pozornost ale stojí především skvělá vrcholně gotická katedrála P. Marie, která jakoby z oka vypadla francouzským předlohám. A především Real Basilica de San Isidoro, královská bazilika zasvěcená sv. Isidorovi Sevilskému, jehož ostatky jsou v ní uloženy. Románskou baziliku dokončenou roku 1063 postavil král Fernando I. a jeho žena, doña Sancha. Už nejstarší průvodce poutníků od Aimeriga Picauda ji počítá mezi 4 hlavní svatyně španělského úseku poutní cesty. V její kryptě bylo pohřbeno 23 španělských panovníků ? jejich kosti jsou dnes bohužel trochu přeházené, protože Napoleónovo vojsko si v těch místech udělalo stáje. Ještě štěstí, že vojákům nepřekážely v cestě klenby ? na rozdíl od královských hrobů se zachovala jejich fresková výzdoba z r. 1060, a dnes se jim přezdívá ?Sixtinská kaple románského slohu?. Kristologický cyklus ? od zvěstování po Pantokratora ? doplňuje pozoruhodný kalendář měsíců, ilustrovaný typickými činnostmi odpovídajících ročních období.

Naše cesta z Leónu vedla dnes ráno kolem nádherné budovy špitálu sv. Marka. Byl jedním ze 17. leónských útulků pro poutníky. Vznikl ve 12. stol., vybudovala ho kapitula sv. Jakuba z Valladolit za podpory Ferdinanda katolického. A stal se snad nejskvostnější stavbou, kterou má León. Inu, tak tomu bylo, když se o poutníky starali králové, dneska je ve špitálu sv. Marka pěti hvězdičkový hotel. Ještě jednou zdravím z Villadangos Del Páramo a zítra naslyšenou z Astorgy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.