Benedikt XVI. se setkal s Papežskou komisí pro Latinskou Ameriku

20.1.2007 

Rodina a nová evangelizace byly hlavními tématy promluvy Benedikta XVI. k účastníkům plenárního zasedání Papežské komise pro Latinskou Ameriku na závěr jejich jednání. Svatý otec vybídnul křesťany Latinské Ameriky, aby mocně svědčili před prosperujícími sektami a novými pseudo-náboženskými hnutími.

Podle Svatého otce by se chystané V. generální zasedání biskupských konferencí Latinské Ameriky a Karibské oblasti, svolané na 13. května letošního roku do brazilské Aparecidy, mělo stát novým impulsem evangelizace. Zvěst o poselství spásy musí proniknout ke kořenům kultury a musí se vtělit do aktuálního dějinného okamžiku Latinské Ameriky, aby byla dána lepší odpověď na její potřeby a legitimní očekávání.

Svatý otec se dotknul také palčivého problému Latinské Ameriky, totiž šíření sekt a nových pseudo-náboženských hnutí. Svědčí to o tom, že muži a ženy Latinské Ameriky mají velkou žízeň po Bohu, řekl Benedikt XVI.

?Když se však víra nesytí modlitbou a rozjímáním Božího slova a když chřadne svátostný život, pak prosperují sekty a nová pseudonáboženská hnutí, která vyvolávají oddálení mnoha katolíků od Církve,? zdůraznil papež. ?Když se nedostává odpovědí na nejhlubší touhy, plynoucí ze života z víry, vytvářejí se situace duchovní prázdnoty. Pro evangelizace je proto zásadní hlásat, že Otec a Syn poslali o Letnicích Ducha Svatého a že tentýž Duch Svatý i nadále vzbuzuje život Církve,? prohlásil papež Benedikt XVI.

?Pro budoucnost Církve v Latinské Americe a Karibské oblasti je důležité, aby křesťané prohloubili a přijali životní styl, který je vlastní Ježíšovým učedníkům, je prostý a radostný, vyznačuje se pevnou vírou zakořeněnou v nejvnitřnější části srdce a je živen modlitbou a svátostmi,? uvedl Svatý otec.

Pravý učedník roste a zraje v rodině, ve farním a diecézním společenství; stává se misionářem, když všude hlásá osobu Krista a jeho evangelium. Privilegovaným místem k životu a předávání víry a ctností je však rodina, uzavřel svou promluvu Benedikt XVI.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.