Papež přijal biskupy Anglie a Walesu

23.10.2003 

Jan Pavel II. dnes dopoledne přijal biskupy Anglie a Walesu, kteří v čele s westminsterským arcibiskupem, kardinálem Cormac Murphy O´Connorem přijeli do Říma na návštěvu Ad limina apostolorum.

V poselství k nim se Svatý otec pozastavuje nad problémem sekularizované západní společnosti: "V jádru této situace je šíření představy lidstva odděleného od Boha a vzdáleného od Krista. Je to mentalita, která staví na vystupňovaném individualismu, neuznává zásadní vazbu mezi svobodou a pravdou a následně ničí složité předivo vytvářející společenský život," uvádí papež ve svém poselství biskupům Anglie a Walesu.

Svatý otec ve svém poselství dále konstatuje, že sociální rozklad, který nejen poznamenává rodinný život, ale působí i dezorientaci mladých lidí, se pak netýká jen církve, ale celého společenského života: "Jako biskupové jsme povoláni zůstat bdělí v naší povinnosti hlásat zřetelně a přesvědčivě naší jistotu, že Ježíš Kristus je pramenem naděje, naděje, která nezklame," zdůrazňuje Jan Pavel II. Fenomén sekularismu, který s sebou přináší náboženskou lhostejnost, má být pro biskupy další výzvou k tomu, aby byli autentickými posly Božího Slova. K tomu se váže povinnost bdít nad jednotou víry ve věrnosti učitelskému úřadu církve, stojí dále v papežském poselství anglickým a waleským biskupům. Svatý otec dále vyzývá k vynalézavosti v pastorační službě, v obnově služebného kněžství a k evangelizaci kultury, která je podle papežových slov centrálním aspektem nové evangelizace. Důležitou roli v tomto procesu hrají sdělovací prostředky. Biskupové se mají zasazovat o jejich kulturu, o to, aby respektovala a sloužila pravdě.

V kontextu evangelizace kultury ocenil Jan Pavel II. práci katolických škol a upozornil na to, že je třeba učitelů, kteří přesně a jasně rozumí specifické roli a povaze katolické výchovy.

V závěru Svatý otec vyzdvihl jako zdroj inspirace nově blahořečenou Matku Terezu z Kalkaty a vyzval k dalšímu pokračování v biskupské misi v naději.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.