Benedikt XVI. na společné modlitbě růžence s univerzitními studenty

10.3.2007 

Sdělovací prostředky ve službách společné modlitby ukázaly v podvečer ve vatikánské aule Pavla VI. veškerou svou dynamiku a výmluvnost. 9000 římských vysokoškoláků se sešlo v audienční hale ke společné modlitbě růžence se Svatým otcem Benediktem XVI. a díky televiznímu spojení se jí mohli účastnit také studenti v dalších 10 evropských a asijských městech, kde sledovali celé dění v přímém přenosu na televizních obrazovkách. Během mediálního modlitebního setkání se do společného programu postupně zapojovala každá ze studentských komunit v 11 městech svědectvími víry vlastních dotyčnému kulturnímu okruhu. Bylo mezi nimi také hlavní město České republiky, kde se ve studentském kostele sv.Salvátora s pražskými studenty modlil jejich arcibiskup, kard. Miloslav Vlk. Za pražské vysokoškoláky promluvil student ekonomické fakulty Marek Szotkowski. A po něm pronesl modlitbu pražský arcibiskup kard. Vlk.

Kromě studentů v našem hlavním městě se akce účastnili studenti v Kalkatě, v Manile, Hong Kongu, Islámábádu, a dále v Bologni, Turíně, Krakově, Manchesteru, Coimbře a Tiraně. Neobvyklá, ale velice působivá zkušenost společenství v modlitbě prostřednictvím mediální techniky není první tohoto druhu, která je organizována ve Vatikánu generálním vikariátem města Řím. Je to již 5. společný růženec se Svatým otcem v rámci 5. Evropského akademického dne, jehož letošním tématem je Rozumná láska jako cesta nové kooperace mezi Evropou a Asií. Na závěr společné modlitby růžence světla pak Benedikt XVI. všechny její účastníky pozdravil a mimo jiné řekl:

?Tato síť vytvořená ve spolupráci Vatikánského televizního centra, Vatikánského rozhlasu a satelitní sítě Telespazio je opravdovým znamením času, znamením naděje. Je to síť, která plně demonstruje svůj význam, uvážíme-li téma dnešní vigilie: ?Rozumná láska - cesta k nové kooperaci mezi Evropou a Asií. Je působivé přemýšlet o rozumné lásce jako síle lidského ducha, schopné propojit způsoby formování nových generací. Rozumná láska může globálněji sjednotit existenciální pouť mladých lidí, kteří - přestože žijí jedni daleko druhých - dokáží cítit vzájemné spojení na úrovni vnitřního hledání a svědectví. Tento večer uskutečňujeme myšlenkový most mezi Evropou a Asií, kontinentem bohatým na duchovní tradice, kde se zrodily jedny z nejstarších a nejvznešenějších kulturních tradic lidstva. Jak významné je tedy toto naše setkání! Mladí vysokoškoláci z Říma se stali promotory bratrství ve znamení rozumné lásky, jdou cestou solidarity, která si nebere podnět z ekonomických a politických zájmů, ale ze studia a hledání pravdy. Vlastně jsme se ocitli v onom skutečném univerzitním horizontu, tj. společenství vědění, které bylo jedním z konstitutivních prvků Evropy. Díky, drazí mladí přátelé!?

Ve svých pozdravech ke studentům shromážděným v jednotlivých městech se pak Benedikt XVI. obrátil k pražským vysokoškolákům česky: ?Milí mladí přátelé, kteří jste shromážděni v Praze! Kéž přátelství s Ježíšem Kristem je vždy světlem pro vaše studium i pro váš osobní růst.?

Benedikt XVI. nezapřel svůj smysl pro humor, když na to italsky hned dodal:

?Nevím, co na to říkají naši přátelé v Praze, ale snad mi porozuměli.?

Modlitební setkání, jehož radostná atmosféra nebyla ani v nejmenším rozporu s usebraností jeho účastníků, trvalo 3 hodiny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.