Církev má nového kardinála komořího

4.4.2007 

Benedikt XVI. přijal rezignaci kard. Eduarda Martíneze Somala, který minulý týden (31.3.) dovršil 80 let věku, na úřad komořího Svaté církve římské. Učinil tak v souladu s Apoštolskou konstitucí Universi Dominici Gregis. Na jeho místo povolal kardinála státního sekretáře, Taricisia Bertoneho.

Španělský kard. Martínez Somalo byl jmenován komořím Janem Pavlem II. 5. dubna 1993. V listu s dnešním datem mu Benedikt XVI. děkuje za ?horlivost, kompetentnost a lásku?, s níž vykonával tuto službu, a oceňuje ?velkou důstojnost a slavnostní střízlivost?, s níž plnil roli komořího po smrti Jana Pavla II.

Připomeňme, že hlavní úkoly kardinála komořího se vztahují na období, kdy je papež na cestách nebo nepřítomen. Tehdy spadá do jeho kompetencí správa majetku. Daleko významnější je jeho role v období po smrti papeže. Kardinál komoří je jediným z předsedů vatikánských úřadů, který neztrácí svůj mandát. Právě on totiž předsedá a řídí činnost kurie v období tzv. Sede vacante. Úřad komořího (kamerlenga) je jedním z nejstarších v Římské kurii. Doložen je už na začátku 11. století (v r. 1017).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.