Velikonoce ve světě

10.4.2007 

Zvlášť intenzívně prožívali letošní Veliknoce křesťané v Jeruzalémě. Vzhledem ke shodě juliánského a gregoriánského kalendáře, k níž dochází zhruba jednou za pět let, se radostná zvěst o Kristově vzkříšení nesla z chrámů všech pěti hlavních křesťanských církví v Ježíšově vlasti: arménských, řeckých pravoslavných, katolických, koptských a asyrských. Program oslav v bazilice Svatého Hrobu se řídí přísným programem ustanoveným už v roce 1852 za otomanských okupantů, kteří určili přesný sled obřadů jednotlivých ritů.

Křesťanská menšina v Iráku, do níž před válkou v Perském Zálivu v roce 1991 patřilo milión věřících, dnes čítá jen několik set tisíc. Oslavy velikonočních svátků se kromě obřadů v kostele omezily zpravidla na rodinný okruh.

V Tichomoří se slavily Velikonoce i na Šalomounových ostrovech, zdevastovaných minulý týden zemětřesením a následným tsunami, které si vyžádalo 39 životů a vzalo domovy šesti tisícům lidí. Převážně katolický Východní Timor spojil oslavy Vzkříšení s modlitbami za blížící se prezidentské volby, první po svízelně nabyté svobodě před pěti lety.

V muslimské Bangladéši se nevelká křesťanská komunita o desetitisíci věřících modlila před sídlem parlamentu v Dháce za přísných bezpečnostních opatření.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.