60.výročí násilného vysídlení 150 tisíc Ukrajinců

28.4.2007 

Za účasti nejvyššího představitele ukrajinské řeckokatolické církve, kard. Lubomyra Huzara, a biskupů z Polska, Ukrajiny a Německa probíhají v Przemyšli církevní oslavy 60. výročí tzv. akce ?Visla?. 28. dubna 1947 byla zahájena vysídlovací akce, během níž na 150 tisíc Ukrajinců, kteří žili v jihovýchodních polských regionech, bylo ?vyhnáno ze svého rodiště a násilím přesídleno do západních a severních oblastí poválečného Polska.?
V listu ukrajinských řeckokatolických biskupů se připomíná, že komunistická vláda dlouhá léta označovala za bezprostřední důvod vysídlovací akce vraždu generála Świerczewkého a boje s oddíly Ukrajinské povstalecké armády. Dnes dostupné dokumenty ukazují, že šlo jen ?o hanebnou záminku?. Prvním cílem akce ?Visla? bylo vyřešení ?ukrajinského problému?, tzn. celková asimilace ukrajinské společnosti na místech nového osídlení. V rámci akce byly zničeny církevní struktury, zkonfiskovány kostely, hřbitovy, seminář a biskupský palác v Przemyšli, ale za své vzaly také historické, vědecké a umělecké památky, archivy a knihovny. Nejbolestnější ztráty ale zažili lidé, kteří byli ?odtrzěni od svých chrámů, od vlasti, od své historie a duchovního dědictví. Nemohli se modlit ve svém obřadu, byli rozptýleni v cizí společnosti a určeni k rychlé a úplné náboženské i národní asimilaci? ? napsali biskupové.

V závěru listu připomínají akt vzájemného odpuštění a smíření, který vykonali polští a ukrajinští biskupové v roce 2005 ve Varšavě a ve Lvově. Vyjádřili také naději, že polský Sejm po vzoru polského senátu (v roce 1990) odsoudí s konečnou platností akci Visla a morálně i materiálně nahradí ztráty svým obyvatelům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.