Koncert pro Papeže

24.5.2007 

Včera v podvečer pozvali Italští biskupové Papeže na koncert. U příležitosti jeho 80. narozenin zaznělo ve vatikánské Aule Pavla VI. oratorium ?Resurrexi,? tj. ?Vstal jsem z mrtvých?, od současného skladatele Alberta Colly na text Roberta Mussapiho.

?Velikonoce jsou srdcem křesťanství. Pro každého věřícího a každé církevní společenství je klíčové setkání s Ježíšem Kristem ukřižovaným a zmrtvýchvstalým. Bez této osobní a komunitní zkušenosti, bez hlubokého přátelství s Ježíšem, víra zůstává povrchní a sterilní.?

Svatý otec vyjádřil přání, aby oratorium pomohlo v dozrávání víry všem přítomným. S těmi slovy se obrátil k publiku a ke zhruba 240 interpretům na pódiu. Text oratoria se inspiroval vstupní antifonou velikonoční liturgie. Účinkovalo pět sólistů, dva chlapecké sbory, smíšený sbor a orchestr veronské Arény pod vedením Juliana Kavatcheva. Autor oratoria Alberto Colla nám k včerejšímu koncertu řekl:

?Posvátné nepochybně hraje v mé hudbě velmi důležitou roli. V jednohlasém posvátné zpěvu má koneckonců základ nejen hudba, ale také zpěv. V tomto díle jsem se snažil najít jazyk, který by byl srozumitelný i pro široké publikum. Hlas a zpěv mají základní roli, tedy slovo a text.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.