Benedikt XVI. ke 400.výročí úmrtí sv.Marie Magdalény de ´Pazzi

26.5.2007 

Svatý otec si přeje, aby oslavy čtyřstého výročí smrti sv. Marie Magdalény de´Pazzi přispěly k jejímu lepšímu poznání. V listu adresovaném arcibiskupovi Florencie, kard. Enniu Antonellimu, papež poukazuje na aktuálnost této karmelitánské mystičky, která hlásala Boží lásku ke každému člověku. Vliv této světice z přelomu 16. a 17. století na život církve byl mimořádně plodný, zdůrazňuje karmelitán, o. Bruno Secondin:

?Podařilo se jí možná dokonce víc než sv. Terezii ukázat jednotu mezi osobním mystickým prožitkem a slavením eucharistie. Zvláštní je také to, že si v okamžicích extáze neustále uvědomovala přítomnost společenství, které bylo zároveň součástí její zkušenosti. Nikdy nevnímala své mystické zážitky jako něco, co by jí vynášelo nad ostatní. Cítila, že řeholní společenství čerpá z darů, kterých se jí dostávalo, svěřovala je Bohu a zahrnovala je Jeho láskou.?

Oslavy 400. výročí smrti sv. Marie Magdalény de´Pazzi trvají celý týden. Jejich vyvrcholením byla včerejší Eucharistická bohoslužba, kterou sloužil ve florentském dómu tamní arcibiskup, kard. Antonelli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.