Biskupové ze Středoafrické republiky na návštěvě ?ad Limina Apostolorum?

28.5.2007 

Svatý otec přijal na audiencích čtyři biskupy ze Středoafrické republiky, kteří jsou v Římě na návštěvě ?ad Limina Apostolorum.? Území této bývalé francouzské kolonie je v současnosti rozděleno do devíti diecézí a více než stovky farností (114), ve kterých slouží téměř tři sta kněží (277) a přes 330 řeholních sester (334). Katolická církev se významně angažuje na poli výchovy a vzdělení. Druhým velkým úkolem místní církve ve Středoafrické republice je připomínání lidských práv a úsilí o národní smíření ? říká předseda tamního episkopátu, biskup François Xavier Yongbandje:

?Snažíme se v naší zemi zachovat dobré vztahy s vyznavači jiných náboženství a s nekatolickými církvemi. Pokoušíme se vést dialog s muslimy, mírnit napětí a konflikty. Snažíme se ukázat, že spravedlivá dohoda, která dovolí předejít zbytečným konfliktům, je v zájmu všech. Naše země je téměř 40 let ponořena do politicko-vojenské krize, která se bohužel vleče a přináší mnoho škod. Proto je potřeba vést rozhovory se všemi lidmi dobré vůle, kteří si přejí spíš harmonický rozvoj vlasti, než konflikty, hrozící jejím rozpadem.?

Středoafrická republika má více než 4 miliony obyvatel, rozdělených do osmdesáti etnických skupin. Její území patřilo od 16. do 19. století do sultanátu Bagirmi. Otrokáři v 19. století téměř vyhubili původní pygmejské obyvatelstvo. Na přelomu 19. a 20. století území kolonizovali Francouzi a pojmenovali ho Francouzské Kongo. Země získala nezávislost v roce 1958. Od té doby se zmítá v konfliktech a patří k nejméně stabilním a nejchudším zemím Afriky. Misijní činnost katolické církve na území dnešní Středoafrické republiky se datuje do poloviny 19. století. Před čtyřiceti lety byl vysvěcen první domorodý biskup. Katolíci a protestanti jsou co do počtu zastoupeni stejně a tvoří polovinu populace. Další třetina obyvatelstva zůstala u domorodých kultů a 15% tvoří vyznavači islámu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.