Blahořečení biskupa, který bojoval proti antiklerikalismu charitou

28.5.2007 

V Città di Castello nedaleko Perugii včera proběhlo blahořečení tamního biskupa, Carla Liviery, který zemřel roku 1932. Z Papežova pověření provedl beatifikační akt prefekt Kongregace pro svatořečení, kard. José Saraiva Martins.

?Carla Liviera vyznačuje charisma lásky a milosrdesntví k maličkým, trpícím, ubohým a opuštěným. Jeho zdorjem je láska k Ježíšovu srdci. ? říká s. Maria Annunziata Ghidotti, z kongregace služebnic Nejsvětějšího srdce Ježíšova, založené novým blahoslaveným. ?Je to charisma otevřené ke všem dílům křesťanského milosrdenství. Biskup Carlo Liviero žil v nesnadných dobách na přelomu 19. a 20. století. Tehdy přicházely do popředí sekulární a socialistické ideje. Útočily na křesťanský a katolický svět a budily falešné naděje. Šířily se filosofické ideje, které měly důsledky jak v politice tak v náboženství. V katolické církvi se objevil modernismus. Carlo Liviero jako kněz i později jako biskup odvážně bránil církev i papeže. Když se ale nespravedlnost týkala jeho samého, nevšímal si toho a nebránil se.? ? říká o novém blahoslaveném s. Maria Annunziata.

Bl. Carlo Liviero se narodil v roce 1866 ve Vicenze na severu Itálie v rodině železničáře. Ve 22 letech vstoupil do semináře v Padově, kde se stal také diecézním knězem. Svou službu zaměřil na pomoc potřebným a na působení proti socialisty šířenému antiklerikalismu.
V roce 1910 se stal biskupem v Città di Castello, kde narazil na nepřátelství k církvi ze strany socialistů, liberálů a zednářů. Charitativní díla, která vedl, ovšem vzbuzovala všeobecný obdiv. Založil v diecézi katolickou základní školu, tiskárnu, knihkupectví, putovní knihovnu a kinosál. Vydával diecézní týdeník, zakázaný v roce 1926 fašisty. Pro chudé děti a válečné sirotky založil v roce 1915 Hospic Ježíšova srdce. Ten dal také počátek kongregaci Služebnic Nejsvětějšího srdce, schválené v roce 1916 papežem Benediktem XV.
Pro sirotky a nemocné děti ze své diecéze založil biskup Carlo Liviero v roce 1925 také tábor v Pesaru u Jaderského moře. Cestou na návštěvu dětí do těchto končin v roce 1932 utrpěl těžkou autonehodu a po dvou týdnech podlehl zraněním. Bylo mu 66 let. K jeho hrobu brzy začaly proudit zástupy věřících.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.