Shenouda III. zaslal protestní nótu egyptskému prezidentovi Moubarakovi

31.5.2007 

Koptský pravoslavný patriarcha Alexandrie, Shenouda III., zaslal protestní nótu egyptskému prezidentovi Hosni Moubarakovi v souvislosti s projevy násilí vůči koptským křesťanům. Shenouda III. ve svém listu nejprve děkuje vrchnímu imámovi, šejkovi Tantáwimu z mešity Al-Azhar a muslimským intelektuálům, kteří se solidarizovali s koptskými křesťany v protestu proti této agresi. Protesty se vztahují k události z 11.května ve vesnici Bemha na jihozápadním okraji Káhiry, kde skupina muslimů, vycházejících z mešity, napadla pravoslavné kopty, shromážděné k modlitbě u domu, patřícího jednomu z nich. K agresi došlo z obav, že dotyčný koptský křesťan má v úmyslu přeměnit svůj dům na kostel.
?Incident, připomíná egyptskému prezidentovi patriarcha Shenouda III., se podobá četným jiným projevům agrese, během nichž mnoho koptů přišlo o život, přičemž viníci nebyli nikdy postaveni před soud.?
V pozadí této situace, jejíž přetrvávání, by mohlo mít dramatické důsledky, je skutečnost, že koptská pravoslavná, ale i katolická církev mají potíže se stavbou, ale dokonce i s opravami již existujících kostelů. I ty jsou totiž podmíněny souhlasem místních úřadů, které jsou liknavé, třebaže to odporuje egyptské ústavě. Situaci má řešit nový zákon, který by měl zabránit místním úřadům ve svévolném odmítání autorizovat žádosti o rekonstrukci či stavbu budov, které slouží náboženskému kultu. O zákoně se již delší dobu jedná v egyptském parlamentu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.