Benedikt XVI. dnes přijal patriarchu Asyrské východní církve Mar Dinkhu IV.

21.6.2007 

Ve svém pozdravu připomenul setkání patriarchy se svým předchůdcem Janem Pavlem II. Zejména vyzdvihl návštěvu v listopadu roku 1994, kdy patriarcha, spolu s členy Posvátného synodu, přijel do Říma podepsat Kristologickou deklaraci. Na jejím základě byla vytvořena společná komise pro teologický dialog mezi katolickou církví a asyrskou východní církví. Z práce komise vzešel v roce 2004 společný dokument o svátostech, který zdůrazňuje společné prvky v pojetí svátostí. Benedikt XVI. také vyjádřil svou radost nad výsledky tohoto dialogu. Připomenul starodávné kořeny asyrské východní církve v zemích, které jsou spojeny s historií Božího plánu spásy lidstva. A vyjádřil svou podporu křesťanům v těchto oblastech, které nyní trpí materiálně i duchovně. Zejména Irák, vlast mnoha asyrských věřících, opouštějí lidé, aby hledali novou budoucnost jinde.

Benedikt XVI. pozornil na to, že jako výsledek postupných vln emigrace, žije nyní mnoho křesťanů z východních církví na západě. Tato nová situace, podle něj, představuje mnohé výzvy pro jejich identitu a život jejich komunity. ?V době, kdy křesťané východu i západu žijí vedle sebe, mají vzácnou příležitost obohatit jedni druhé a více pochopit všeobecnost církve, která, jako poutník na tomto světě, žije, modlí se, přináší svědectví Kristu v různých kulturních, sociálních a lidských podmínkách.?:řekl Benedikt XVI a vyjádřil naději, že ?plody práce, kterou komise vykonala, mohou pokračovat a neztratí pohled na cíl společné cesty k znovuobnovení plného společenství.?

Patriarcha Mar Dinkhu IV. ujistil Benedikta XVI., že asyrská východní církev, souhlasí s pokračováním dialogu o svátostném životě.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.