Finanční bilance Svatého Stolce a Vatikánského státu za rok 2006

3.7.2007 

Svatý Stolec zveřejnil prohlášení ze včerejšího zasedání Rady kardinálů pro organizační a ekonomické záležitosti. Setkání vedl kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone. Kardinálové jednali o finanční bilanci Svatého Stolce a Vatikánského státu za rok 2006 a o výsledcích sbírky zvané ?Svatopetrský haléř?, která přichází do Vatikánu z celého světa.

Ze zprávy kard. Sergia Sebastianiho vyplývá, že finanční bilance Svatého Stolce za uplynulý rok skončila přebytkem téměř dvou a půl milionů euro, při příjmech ve výši necelých 228 milionů a výdajích překračujících 226 milionů euro.
Většina výdajů v minulém roce byla investována do činnosti centrálních institucí Svatého Stolce a jeho diplomatické reprezentace v zahraničí. Římská kurie zaměstnává celkem 2704 lidí, z toho 1600 laiků.

Druhá finanční zpráva představená kard. Sebastianim, který stojí v čele Prefektury pro ekonomické záležitosti Svatého Stolce, se týkala bilance Vatikánského státu. Také ten skončil rok v plusu, s přebytkem téměř 22 milionů euro. Díky tomu bylo možné podopřit finančně projekty na opravu památek ve vlastnictví Svatého Stolce. Vatikánský stát má celkem 1693 zaměstnanců. Na zasedání Rady pro organizační a ekonomické záležitosti Svatého Stolce se kardinálové zabývali také tématem vatikánských médií. S ohledem na jejich informační a pastorační význam bylo konstatováno, že rozhlas, televizní centrum, l´Osservatore Romano, tiskové a internetové středisko vyžadují značné investice a neustálý technický rozvoj.

Pokud jde o ?Svatopetrský haléř?, tedy fondy určené na charitativní činnost Svatého otce, pochází z několika zdrojů. Jedna z peněžní sbírky, kterou každoročně organizují místní církve, zpravidla na svátek apoštolů Petra a Pavla. A dále ho doplňují sumy předané instituty zasvěceného života, nadacemi a individuálními dárci. V roce 2006 tento fond dosáhl téměř 102 milionů amerických dolarů.

Příjmy získané z místních církví na základě předpisů kanonického práva v loňském roce přesáhly 24 milionů euro. Jak upřesňuje prohlášení, tyto peníze nepocházejí z církevní daně, jaká existuje například v Německu nebo v Itálii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.