Ježíš nás učí stávat se bližními komukoli, koho potkáme

15.7.2007 

Benedikt XVI. při Angelus, Lorenzago di Cadore

Drazí bratři a sestry,
Děkuji Pánu za to, že mi tento rok dává možnost strávit několik dní odpočinku na horách, a jsem vděčný všem, kteří mne přijali zde v Lorenzagu, v tomto okouzlujícím panoramatu, jehož pozadí tvoří vrcholky Cadore, a které několikrát navštívil také můj milovaný předchůdce Jan Pavel II. Zvláštní poděkování chci vyjádřit biskupům Trevisa a Belluno-Feltre, a všem kteří mi různými způsoby zajišťují klidný a plodný pobyt. Před touto podívanou na louky, lesy a horské vrcholky vypínající se k nebi, spontánně vyvstává v duši touha chválit Boha za divy jeho díla, a náš obdiv k těmto přírodním krásám se snadno mění na modlitbu.

Každý dobrý křesťan ví, že dovolená je časem vhodným k fyzickému odpočinku a také k nasycení ducha větším prostorem k modlitbě a meditaci, aby se mohlo růst v osobním vztahu ke Kristu a přizpůsobovat se tak stále více jeho nauce. Právě dnes nás liturgie vybízí zamyslet se nad podobenstvím o dobrém samaritánovi (srov. Lk 10,25-37), které míří k jádru evangelního poselství: lásce k Bohu a lásce k bližnímu. Kdo je však můj bližní? ? ptá se tazatel Ježíše. A Pán odpovídá tím, že otázku obrací a pomocí příběhu o dobrém samaritánovi ukazuje, že se každý z nás má stát bližním komukoli, koho potká. ?Jdi a stejně jednej i Ty!? (Lk 10,37). Milovat, říká Ježíš, znamená jednat jako dobrý samaritán. My však víme, že Dobrým Samaritánem je především právě On: přestože je Bohem, neváhal se snížit až k člověku a dát svůj život za nás.

Láska je tedy ?srdcem? křesťanského života; pouze láska, kterou v nás budí Duch svatý, nás totiž činí svědky Kristovými. Na tuto důležitou duchovní pravdu jsem chtěl poukázat v Poselství ke XXIII. Světovému dni mládeže, které bude zveřejněno 20.července: ?Až na vás sestoupí Duch svatý, dostanete moc a budete mými svědky? (Sk 1,8). Toto je téma, drazí mladí, jež vám nabízím k zamyšlení na příští měsíce jako přípravu na velké setkání, které se za rok právě v těchto červencových dnech uskuteční v Sydney, v Austrálii. Křesťanská společenství oné milované země již aktivně pracují na přípravě vašeho přijetí a jsem jim vděčný za organizační přípravy, které konají. Svěřme Marii, kterou budeme zítra vzývat jako Pannu Marii Karmelskou, tyto přípravy i konání příštího setkání mládeže celého světa, na něž vás, drazí mladí ze všech kontinentů, všechny v hojném počtu zvu.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.